Bizim Forumlar
Geri Git   Bizim Forumlar > Medya - Genel Kültür - Magazin > Genel Kültür Genel > Ünlü Bilim Adamları

Ünlü Bilim Adamları Tarihimize buluşlarıyla katkıda bulunmuş bilim adamlarımız.


Yanıtla
 
LinkBack Konu Araçları Görünüm Ayarları
  #1 (permalink)  
Eski 03-08-2007, 15:16:49
Fantom kullanıcısının avatarı
Second Admin
Puan: 12.080,
Seviye: 72
Puan: 12.080, <br />Seviye: 72 Puan: 12.080, <br />Seviye: 72 Puan: 12.080, <br />Seviye: 72
Level up: 73%, 370
Points needed
Level up: 73% Level up: 73% Level up: 73%
Aktivite: 30%
Aktivite: 30% Aktivite: 30% Aktivite: 30%
 
Giriş: Feb 2007
Mesaj: 1.098
Günlüğüm: 2
Gön. Teşekkür: 796
230 Mesajdan
374 Teşekkür aldı
İtibar Gücü: 10
Fantom is just really nice Fantom is just really nice Fantom is just really nice Fantom is just really nice
Thomas Edison (1847 - 1931)

Thomas Edison (1847 - 1931)

İnsanlık tarihinin en büyük mucitlerinden biri olan Thomas Edison, 1847’de Amerika’nın Ohio eyaletinde dünyaya geldi. Yedi yaşındayken ailesiyle birlikte Michigan'daki Port Huron'a yerleşti ve ilköğrenimine burada başladı. Fakat başladıktan yaklaşık üç ay sonra algılamasının yavaşlığı nedeniyle okuldan uzaklaştırıldı. Bundan sonraki üç yıl boyunca özel bir öğretmen tarafından eğitildi. Son derece meraklı ve yaratıcı kişiliğe sahip bir çocuk olan Edison, 10 yaşına geldiğinde kendisini fizik ve kimya kitaplarına verdi.


[color=#000000]
Oniki yaşına geldiğinde ailesine yardım etmek için Port Huron ile Detroit arasında çalışan trende gazete satmaya başlayan Edison, evlerindeki laboratuvarını trenin yük vagonuna taşıyarak, çalışmalarını burada sürdürdü. Bu dönemde Edison; Michael!Faraday’ın “Experimental Research in Electricity” adlı yapıtını okudu ve derinden etkilendi. Bunun üzerine bir yandan Faraday'ın deneylerini tekrarladı bir yandan da kendi deneylerine ağırlık vererek daha düzenli çalışmaya ve notlar tutmaya başladı.

1868'de kendine atölye kurdu ve aynı yıl geliştirdiği elektrikli bir oy kayıt makinasının patentini aldı. Aygıt oldukça ilgi topladı ama kimse tarafından satın alınmadı. Tüm parasını yitiren Edison, Boston'dan ayrılarak New York'a yerleşti. Edison'un şansı altın borsasının düzenlenmesinde kullanılan telgrafın bozulması üzerine döndü. Borsa yetkililerinin istemi üzerine aygıtı ustaca tamir eden Edison, Western Union Telegraph Company'den geliştirilmekte olan telgraflı kayıt aygıtları üzerinde yetkinleştirme çalışması yapma önerisi aldı. Bunun üzerine bir arkadaşı ile birlikte Edison Universal Stock Printer mühendislik şirketini kurdu. Ve sattığı patentlerle kısa sürede önemli bir servet edindi.

Bu parayla New Jersey'deki Newark'ta bir imalathane kurarak telgraf ve telem aygıtları üretmeye başladı. Bir süre sonra imalathanesini kapatarak New Jersey'deki Menlo Park'ta bir araştırma laboratuvarı kurdu ve tüm zamanını yeni buluşlar yapmaya yönelik çalışmalara ayırdı.

Edison, 1876'da Graham Bell'in geliştirdiği konuşan telgraf üzerinde çalışmaya başladı. Aygıta karbondan bir iletici ekleyerek telefonu yetkinleştirdi. Ses dalgalarının dinamiği üzerine yaptığı bu çalışmalardan yararlanarak 1877'de sesi kaydedip yineleyebilen gramafonu geliştirdi. Geniş yankı uyandıran bu buluşu ününün uluslararası düzeyde yayılmasına neden oldu.

1878'de William Wallace'in yaptığı 500 mum güçündeki ark lambasından etkilenen Edison, bundan daha güvenli olan ve daha ucuz bir yöntemle çalışan yeni bir elektrik lambasını geliştirme çalışmasına girişti. Bu amaçla açtığı bir kampanyanın yardımıyla önde gelen işadamlarının parasal desteğini sağladı ve Edison Electric Light Company'yi kurdu. Oksijenle yanan elektrik arkı yerine havası boşaltılmış bir ortamda (vakum) ışık yayan ve düşük akımla çalışan bir ampul yapmayı tasarlıyordu. Bu amaçla 13 ay boyunca flaman olarak kullanabileceği bir metal tel yapmaya uğraştı. Sonunda 21 Ekim 1879'da özel yüksek voltajlı elektrik üreteçlerinden elde ettiği akımla çalışan karbon flamanlı elektrik ampulünü halka tanıttı. Üç yıl sonra New York sokakları bu lambalarla aydınlanacaktı.

İki kez evlenerek altı çocuk sahibi olan Edison, 1931 yılında New Jersey’de hayata gözlerini yumdu.
__________________
Karadeniz Fırtınası
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Alıntı Yaparak Cevapla
Fantom bu mesaj için 3 üyeden teşekkür almıştır.
Berkcanada (05-08-2007), Conan (05-08-2007), ViLMa (14-08-2007)
Sponsored Links
Remove advertisements
Advertisement
Sponsor Linkleri

Yanıtla

Bookmarks

Etiketler
Yok


Şu an bu konuyu görüntüleyen kullanıcı sayısı: 1 (0 üye ve 1 misafir)
 
Konu Araçları
Görünüm Ayarları

Gönderme Kuralları
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
SimgelerAçık
[IMG] kodu Açık
HTML kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Sponsor Linkleri

.: Desteklediklerimiz :.
New Global Directory | BAHADIR BİLGİSAYAR | Zafer Ticaret | DivX Altyazı | WordPress Destek | WebListele | Eski Dünya | zbahadir.com | Teknik Forumlar | Eprom-Elektronik | Teknik Terimler | Bursa Posta | IPB Access | Invision Access | vBTech - Profesyonel vBulletin Destek | Üniversiteli Gençlik | Medya-Türk.net |

Not : Link paylaşımı yapılmamaktadır...

Saat 03:09:01


Powered by vBulletin Version 3.7.3 Gold
Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.2.0
Licensed to : Bizim Forumlar
Ad Management by RedTyger


Powered by vBCMS® 1.2.5 ©2002 - 2008 vbdesigns.de